Zelfvertrouwen

Een van de pijlers van het lichaamsgericht werken, is toenemend zelfvertrouwen. Inzicht in de eigen – lichamelijke en mentale – grenzen, in de eigen lichaamstaal, en misschien nog het meest in de eigen kracht (via sterk staan, ademkracht, focus, groepsgevoel….) en het eigen kunnen, gekoppeld aan een positieve ervaring in een veilige context, zorgen ervoor dat de jongeren meer zelfvertrouwen krijgen.

Je gaat dus leren grenzen aftasten, maar vooral heel erg voelen in je lichaam, wat jouw lichaam, jouw constitutie, die heel persoonlijk is, aankan. En dat kan iets helemaal anders zijn dan de buurjongen van dezelfde leeftijd en dezelfde grootte. Dus niet van “die kan het beter dan ik terwijl ik veel meer oefen” of “wat kan ik?”, maar wel van “hoe kan ik het?”. Iedereen heeft een andere lichamelijke en persoonlijke constitutie, dus vergelijken met anderen is niet aan de orde in het circus. Eens ze dat geleerd hebben, nemen ze dat ook mee naar buiten het circus. En zo groeit hun zelfvertrouwen ook. (trainer cirkustechnieken)

Ik ben er zeker van dat er heel veel hier in contact komen met hun eigen sterktes en zwaktes, en karaktertrekken, en die daar dan wel op hun eigen manier mee bezig zijn. Ik kan dat al bij sommige zien, of ik praat er eens over. Sommige zeggen het ook letterlijk, bijvoorbeeld “Ik wil wat sterker worden (vanbinnen).” En ze zeggen mij dat op een manier dat ze echt mijn hulp vragen, omdat ze niet weten hoe ze het moeten doen. En dat begint bij meer zelfvertrouwen. (bokstrainer)

Vanuit dit zelfvertrouwen, kunnen jongeren niet alleen met zichzelf op een mildere manier omgaan, maar ook met anderen. Ze gaan minder snel reageren vanuit een gevoel van druk, zich aangevallen te voelen, boosheid, onzekerheid, onrecht aangedaan….

Bedankt, ik heb zoveel geleerd, en je hebt gelijk, ik ben oké, ik ben gewoon de beste versie van mezelf, en oké ik heb mijn mindere kantjes, en ik kan daar aan werken, maar ik hoef mezelf daar niet voor af te rekenen. (Uit een email van een 15-jarig meisje aan haar yogadocente)