PSYCHO-fysiek: innerlijk groeien

De Stichting beschouwt innerlijke groei als eigen aan psychofysiek werken: het is een individueel proces naar meer balans in het psychisch, fysisch, sociaal en spiritueel welbevinden, vertrekkende vanuit het lichaam.

Wat psychofysieke activiteiten zo anders maakt dan ‘gewone’ fysieke activiteiten, wordt mooi verteld in het boek ‘The running Boeddha’: je geest is een wild paard, je ziel is de ruiter. En wat heel veel mensen doen met sporten en bewegen, is dat wild paard moe maken, waardoor de ruiter het paard in bedwang kan houden. En bij bijvoorbeeld yoga, ga je eigenlijk de ruiter zo sterk maken, dat die het wild paard kan bedwingen zonder het moe te maken. Dus er is wel een verschil tussen puur bewegen en andere vormen van bewuster bewegen. (tieneryoga-docente)

Hier belichten we elementen eigen aan het proces van innerlijke groei, zoals de driehoek lichaamsbewustzijn, zelfbewustzijn, emotioneel bewustzijn, …

Zelfvertrouwen >

Een van de pijlers van het lichaamsgericht werken, is toenemend zelfvertrouwen. Inzicht in de eigen – lichamelijke en mentale – grenzen, in de eigen lichaamstaal, en misschien nog het meest in de eigen kracht (via sterk staan, ademkracht, focus, groepsgevoel….) en het eigen kunnen, gekoppeld aan een positieve ervaring in een veilige context, zorgen ervoor dat de jongeren meer zelfvertrouwen krijgen.

Je gaat dus leren grenzen aftasten, maar vooral heel erg voelen in je lichaam, wat jouw lichaam, jouw constitutie, die heel persoonlijk is, aankan. En dat kan iets helemaal anders zijn dan de buurjongen van dezelfde leeftijd en dezelfde grootte. Dus niet van “die kan het beter dan ik terwijl ik veel meer oefen” of “wat kan ik?”, maar wel van “hoe kan ik het?”. Iedereen heeft een andere lichamelijke en persoonlijke constitutie, dus vergelijken met anderen is niet aan de orde in het circus. Eens ze dat geleerd hebben, nemen ze dat ook mee naar buiten het circus. En zo groeit hun zelfvertrouwen ook. (trainer cirkustechnieken)

Ik ben er zeker van dat er heel veel hier in contact komen met hun eigen sterktes en zwaktes, en karaktertrekken, en die daar dan wel op hun eigen manier mee bezig zijn. Ik kan dat al bij sommige zien, of ik praat er eens over. Sommige zeggen het ook letterlijk, bijvoorbeeld “Ik wil wat sterker worden (vanbinnen).” En ze zeggen mij dat op een manier dat ze echt mijn hulp vragen, omdat ze niet weten hoe ze het moeten doen. En dat begint bij meer zelfvertrouwen. (bokstrainer)

Vanuit dit zelfvertrouwen, kunnen jongeren niet alleen met zichzelf op een mildere manier omgaan, maar ook met anderen. Ze gaan minder snel reageren vanuit een gevoel van druk, zich aangevallen te voelen, boosheid, onzekerheid, onrecht aangedaan….

Bedankt, ik heb zoveel geleerd, en je hebt gelijk, ik ben oké, ik ben gewoon de beste versie van mezelf, en oké ik heb mijn mindere kantjes, en ik kan daar aan werken, maar ik hoef mezelf daar niet voor af te rekenen. (Uit een email van een 15-jarig meisje aan haar yogadocente)

Innerlijke veerkracht >

Door een toenemend zelf-, lichaams- en sociaal bewustzijn, en inzicht in de eigen grenzen, neemt de veerkracht toe. Ook het inzicht in de dynamiek van actie-reactie bij voorbeeld bij conflicten, en het eigen aandeel daarin, en anderzijds het besef dat men niet alles kan veranderen, vergroot de mentale kracht.

Het is echt voor iedereen anders. Er was hier een jongen, die dacht dat hij kwam om zichzelf sterker te maken. En die komt dan hier en dan plots, door spelletjes met emoties, wordt er iets losgemaakt in hem. Hij dacht dus echt dat yoga iets was voor sterke spieren. Een ander meisje, die heel gevoelig is, wordt hier dan tot rust gebracht. Die komt hier helemaal vol van emoties binnen, en op het einde van de les is die helemaal anders. En dan zegt ze ook letterlijk van “Oef! En nu ga ik mijn huiswerk maken.” Nog een ander meisje, die de kinderyoga moeilijk kon loslaten, die wilde blijven spelletjes doen, die heeft dan meegekregen dat het ook leuk kan zijn, iets leren, en niet alleen maar spelen. En daardoor gaat het ook beter op school. (tieneryoga-docente)

Ze hebben een verbinding gemaakt met hun lichaam, dat alleen is al behoorlijk spectaculair. Ze zijn gewoon veel bewuster van hoe ze in het leven staan, wat maakt dat ze soms eens ontploffen, wat maakt dat ze heel de tijd gepest blijven worden, hoe ze daar op een normale manier op kunnen reageren, ….ze beginnen gewoon te voelen, te voelen in hun buik, in plaats van vast te blijven zitten in hun hoofd. En daar ben ik van overtuigd, dat het dat is dat ze meepakken, die verbinding met hun buik. Echt gaan voelen van, ga ik hier nu als rots, of als water op reageren. Ze zijn meer hun eigen baas geworden. Als er iemand tegen jou vervelend doet, dat geeft u niet het recht om terug vervelend te doen. Dat is heel hard gaan voelen van, heb ik hier nu goesting in, of niet, en hoe ga ik hierop reageren. (Rots en Water trainer)

Er zijn echt oefeningen rond mentale kracht. Dat zijn fysieke oefeningen waarbij ze door hun mindset aan te passen de oefening beter kunnen of langer kunnen volhouden. Dat zijn dan aha-belevenissen. Als je dat kan bewerkstelligen met een aantal oefeningen, dan gaat het veel langer blijven hangen denk ik. (Rots en Water trainer)

Innerlijke groei en leerproces >

Bij lichaamsgerichte praktijken draait alles om het proces, en dat proces speelt zich in hoofdzaak van binnen af. Natuurlijk in interactie met de groep. Maar uiteindelijk gebeurt er iets vanbinnen. En dat is ook het fijne eraan; je bent nooit klaar, het is een proces van vallen en opstaan, dat voor iedereen anders is, en ieder aan zijn eigen ritme doormaakt.

We hebben ooit een jongen gehad, die woog 120 kg, en die komt nu al zes of zeven jaar bij in de boksschool. Die was altijd nors. Die is nu veel socialer, die voelt zich goed in zijn vel, die begint te lachen. Vorig weekend was het een jaarlijkse weerkerende markt. Vroeger gingen we daar zelf staan om boksanimatie te geven, nu sturen we onze jongeren, die verdienen er dan nog iets bij. We hebben dan onze ring opgezet, en dus de jongere was aan het boksen met allemaal vrienden rond de ring, een Afghaanse jongen, een vluchteling. En de ronde was eigenlijk al gestopt, en net op dat moment sloeg die andere gast hem nog eens goed door. En die gast van ons, hij deed zijn handschoenen uit, maar die was echt razend. En de jongens hebben hem bij hen gepakt en die andere jongens ook, alsof er niets gebeurd was. En heel de situatie kalmeert. Maar achteraf zei de jongen, “dat is de eerste keer in mijn leven, dat ik wilde vechten, en het niet gedaan heb”. Als je met zo’n gasten, die zo opgegroeid zijn, die gewoon zijn om om de 2 minuten op de vuist te gaan, als je met zo’n gasten daar kan komen, dat hij ook beseft van “ik heb het gevoeld, ik wilde vechten maar ik heb het niet gedaan”, dan zijn we goed bezig. En dat is dus een jongen die zich slecht in zijn vel voelde, die asociaal was, die agressief was, die nu vermagerd is, zich goed in zijn vel voelt, contact zoekt met anderen, lacht met anderen, die verantwoordelijkheid neemt in de club, die mee lesgeeft, en die uiteindelijk in staat is om zijn agressie te beheersen. Dit is nu een voorbeeld, maar het is wel een eerder normale evolutie voor de jongeren die langer bij ons trainen. (bokstrainer)

Wat ik geweldig vind aan dit werk is dat je die jongeren enorm ziet groeien. Je ziet die echt groter worden. Hun zelfwaarde en zelfvertrouwen gaat enorm naar omhoog, omdat wij daar ook wel op inzetten bij jongeren. Wij kijken niet echt naar wat die mannen niet kunnen. Wij kijken naar wat ze wel kunnen, en zetten dat dan in de verf, en als je heel veel dingen in de verf zet die ze kunnen, kun je daarna gaan kijken naar de zaken die ze minder goed kunnen en kan hoe je die kunt verbeteren. Maar als je vertrekt vanuit een gevoel van, ik kan al heel veel dingen zelf, en die paar dingen niet, dan komt dat wel als we daar aan werken. (Rots en Water trainer)

Wat ik hoe dan ook zie is, die komen hier helemaal anders binnen dan ze naar buiten gaan. Maar dat is ook misschien gewoon doordat je wat ruimte in je lichaam hebt gecreëerd, en op zich geeft dat al rust, je lichaam ontspannen, een beetje uitstrekken, de concentratie, de ademhaling. (tieneryoga-docente)

Er was hier eens een zwaarlijvige jongen, die gepest werd. En nu is hij psycholoog, trainer bij ons, en hij zit in de politiek, en het is echt een felle. Die is zo veranderd, maar dat is een hele evolutie geweest. Die ging heel stiekem, zonder dat ik iets wist, ook lopen en zo, en hij werd groter, maar ook smaller, en sterker. Die traint nu al wel 16, 17 jaar bij ons. En dan is hij gaan studeren. Die heeft nog competitie en wedstrijden gedaan. En zo heb ik nog heel veel voorbeelden, van jongeren die ik zo heb zien veranderen. Dat is wel heel mooi om te zien, die evolutie, en die dan nu zo succesvol zijn. (bokstrainer)