Innerlijke veerkracht

Door een toenemend zelf-, lichaams- en sociaal bewustzijn, en inzicht in de eigen grenzen, neemt de veerkracht toe. Ook het inzicht in de dynamiek van actie-reactie bij voorbeeld bij conflicten, en het eigen aandeel daarin, en anderzijds het besef dat men niet alles kan veranderen, vergroot de mentale kracht.

Het is echt voor iedereen anders. Er was hier een jongen, die dacht dat hij kwam om zichzelf sterker te maken. En die komt dan hier en dan plots, door spelletjes met emoties, wordt er iets losgemaakt in hem. Hij dacht dus echt dat yoga iets was voor sterke spieren. Een ander meisje, die heel gevoelig is, wordt hier dan tot rust gebracht. Die komt hier helemaal vol van emoties binnen, en op het einde van de les is die helemaal anders. En dan zegt ze ook letterlijk van “Oef! En nu ga ik mijn huiswerk maken.” Nog een ander meisje, die de kinderyoga moeilijk kon loslaten, die wilde blijven spelletjes doen, die heeft dan meegekregen dat het ook leuk kan zijn, iets leren, en niet alleen maar spelen. En daardoor gaat het ook beter op school. (tieneryoga-docente)

Ze hebben een verbinding gemaakt met hun lichaam, dat alleen is al behoorlijk spectaculair. Ze zijn gewoon veel bewuster van hoe ze in het leven staan, wat maakt dat ze soms eens ontploffen, wat maakt dat ze heel de tijd gepest blijven worden, hoe ze daar op een normale manier op kunnen reageren, ….ze beginnen gewoon te voelen, te voelen in hun buik, in plaats van vast te blijven zitten in hun hoofd. En daar ben ik van overtuigd, dat het dat is dat ze meepakken, die verbinding met hun buik. Echt gaan voelen van, ga ik hier nu als rots, of als water op reageren. Ze zijn meer hun eigen baas geworden. Als er iemand tegen jou vervelend doet, dat geeft u niet het recht om terug vervelend te doen. Dat is heel hard gaan voelen van, heb ik hier nu goesting in, of niet, en hoe ga ik hierop reageren. (Rots en Water trainer)

Er zijn echt oefeningen rond mentale kracht. Dat zijn fysieke oefeningen waarbij ze door hun mindset aan te passen de oefening beter kunnen of langer kunnen volhouden. Dat zijn dan aha-belevenissen. Als je dat kan bewerkstelligen met een aantal oefeningen, dan gaat het veel langer blijven hangen denk ik. (Rots en Water trainer)