Veilige leeromgeving

Een leerproces kan alleen maar op gang gezet worden in een emotioneel en fysisch veilig omgeving. Zonder dit, is er geen ruimte of openheid om te experimenteren met grenzen en gedrag, om buiten je comfortzone te treden, en dus iets op te steken.

Je moet zeker luisteren en positief bekrachtigen, maar tegelijkertijd moet je het ook wel zeggen, waar het op staat, en dat kan volgens mij alleen maar als het oordeel weg is uit wat je zegt. En dan leg je eigenlijk de verantwoordelijkheid weer bij de jongeren, omdat er geen ruimte is voor zelfmedelijden, zelfbeklag, stigmatisering door anderen. (Rots en Water trainster)  

De insteek is steeds opnieuw: hoe kunnen we de jongeren die binnenkomen behouden en blijvend motiveren, in plaats van te veroordelen en mee te gaan in stigmatisering.

Wat hier is, is dat iedereen op zijn eigen tempo kan trainen, en leren boksen. Ze zeggen ook vaak bijvoorbeeld, “Bedankt, ik voel me echt goed hier”. En ik vraag er ook wel naar, of ze zich OK voelen. Hier moet niemand zich bewijzen. (bokstrainer)