Innerlijke groei en leerproces
Bij lichaamsgerichte praktijken draait alles om het proces, en dat proces speelt zich in hoofdzaak van binnen af. Natuurlijk in interactie met de groep. Maar uiteindelijk gebeurt er iets vanbinnen. En dat is ook het fijne eraan; je bent nooit klaar, het is een proces van vallen en opstaan, dat voor iedereen anders is, en ieder aan zijn eigen ritme doormaakt.
We hebben ooit een jongen gehad, die woog 120 kg, en die komt nu al zes of zeven jaar bij in de boksschool. Die was altijd nors. Die is nu veel socialer, die voelt zich goed in zijn vel, die begint te lachen. Vorig weekend was het een jaarlijkse weerkerende markt. Vroeger gingen we daar zelf staan om boksanimatie te geven, nu sturen we onze jongeren, die verdienen er dan nog iets bij. We hebben dan onze ring opgezet, en dus de jongere was aan het boksen met allemaal vrienden rond de ring, een Afghaanse jongen, een vluchteling. En de ronde was eigenlijk al gestopt, en net op dat moment sloeg die andere gast hem nog eens goed door. En die gast van ons, hij deed zijn handschoenen uit, maar die was echt razend. En de jongens hebben hem bij hen gepakt en die andere jongens ook, alsof er niets gebeurd was. En heel de situatie kalmeert. Maar achteraf zei de jongen, “dat is de eerste keer in mijn leven, dat ik wilde vechten, en het niet gedaan heb”. Als je met zo’n gasten, die zo opgegroeid zijn, die gewoon zijn om om de 2 minuten op de vuist te gaan, als je met zo’n gasten daar kan komen, dat hij ook beseft van “ik heb het gevoeld, ik wilde vechten maar ik heb het niet gedaan”, dan zijn we goed bezig. En dat is dus een jongen die zich slecht in zijn vel voelde, die asociaal was, die agressief was, die nu vermagerd is, zich goed in zijn vel voelt, contact zoekt met anderen, lacht met anderen, die verantwoordelijkheid neemt in de club, die mee lesgeeft, en die uiteindelijk in staat is om zijn agressie te beheersen. Dit is nu een voorbeeld, maar het is wel een eerder normale evolutie voor de jongeren die langer bij ons trainen. (bokstrainer)
Wat ik geweldig vind aan dit werk is dat je die jongeren enorm ziet groeien. Je ziet die echt groter worden. Hun zelfwaarde en zelfvertrouwen gaat enorm naar omhoog, omdat wij daar ook wel op inzetten bij jongeren. Wij kijken niet echt naar wat die mannen niet kunnen. Wij kijken naar wat ze wel kunnen, en zetten dat dan in de verf, en als je heel veel dingen in de verf zet die ze kunnen, kun je daarna gaan kijken naar de zaken die ze minder goed kunnen en kan hoe je die kunt verbeteren. Maar als je vertrekt vanuit een gevoel van, ik kan al heel veel dingen zelf, en die paar dingen niet, dan komt dat wel als we daar aan werken. (Rots en Water trainer)
Wat ik hoe dan ook zie is, die komen hier helemaal anders binnen dan ze naar buiten gaan. Maar dat is ook misschien gewoon doordat je wat ruimte in je lichaam hebt gecreëerd, en op zich geeft dat al rust, je lichaam ontspannen, een beetje uitstrekken, de concentratie, de ademhaling. (tieneryoga-docente)
Er was hier eens een zwaarlijvige jongen, die gepest werd. En nu is hij psycholoog, trainer bij ons, en hij zit in de politiek, en het is echt een felle. Die is zo veranderd, maar dat is een hele evolutie geweest. Die ging heel stiekem, zonder dat ik iets wist, ook lopen en zo, en hij werd groter, maar ook smaller, en sterker. Die traint nu al wel 16, 17 jaar bij ons. En dan is hij gaan studeren. Die heeft nog competitie en wedstrijden gedaan. En zo heb ik nog heel veel voorbeelden, van jongeren die ik zo heb zien veranderen. Dat is wel heel mooi om te zien, die evolutie, en die dan nu zo succesvol zijn. (bokstrainer)