Ademkracht

Focus op de adem brengt een wereld van verandering teweeg. Door lichamelijke oefeningen met aandacht voor de ademhaling uit te voeren, wordt direct de kracht van de ademhaling ervaren. Zit de ademhaling hoog, dan reageer je impulsief; breng je de ademhaling laag en diep, dan sta je – zonder al te veel moeite – in je kracht, en voel je je kalm. En dus minder impulsief, minder beïnvloedbaar door anderen, de groepsdruk,…

Je kan het hebben over ademkracht en bijvoorbeeld de oefening doen waarbij ze hun adem moeten inhouden in hun borstkas. Je geeft ze dan een duw en ze vliegen de eerste keer tot tegen de muur. Maar als ze hun adem laag houden, in hun buik, en ze buigen een beetje door hun knieën, dan staan ze steviger. Als je ze dan een duw geeft met dezelfde kracht, dan doen ze één stap achteruit. Dan ondervinden ze aan den lijven dat als ze hun adem goed gebruiken dat ze dan – letterlijk – steviger in hun schoenen staan. Dan proberen we dat met nog een aantal andere oefeningen. Niet enkel fysiek, maar ook mentaal sterk staan. Door rustig te ademen, en jezelf rustig te houden, kan je beter beslissingen nemen. Je kan dat uitleggen op papier, maar je kan ze dat ook fysiek laten ondervinden en voelen. (Rots en Water trainer)

Als dat dan doorgetrokken wordt naar het dagelijks leven, is er een grote stap gebeurd.

Wat ik heel leuk vind is, als je bijvoorbeeld van hun begeleiders hoort van, hij zit ‘s avonds op zijn bed ademhalingsoefeningen te doen omdat hij daar rustig van wordt, of hij had gezegd dat hij slecht gezind was, en hij had gevraagd, “Laat mij even met rust”, dat ze het dus doortrekken naar hun leven, hoe klein ook. (Rots en Water/kungfu trainer)