Bewustzijnsdriehoek

Cruciaal in dit proces is de driehoek lichaamsbewustzijn, zelfbewustzijn, emotioneel bewustzijn.

Emoties drukken zich in het lichaam uit in de vorm van spierspanningen in samenspel met de werking van diverse hormonen. Zonder lichaam is er geen bewustzijn van emoties mogelijk. Zonder lichaamsbesef is er geen emotioneel besef en geen zelfbesef mogelijk. De ontwikkeling van meer lichaamsbewustzijn kan daarom leiden tot meer inzicht en ervaring van de eigen reactiepatronen, hetgeen een kans biedt tot verdieping van het emotioneel bewustzijn en zelfbewustzijn.” (Website Rots en Water, Gadaku Stichting )

Het gebeurt regelmatig op trainingen dat er emoties naar boven komen, door spelletjes te doen of samen te bewegen. Ook bij volwassen trainers, die de Train de Trainerscursus komen volgen. Waar er dus dingen naar boven komen, en waarvan ze soms nog zeggen, “Ik wist niet dat dat nog zo belangrijk was voor mij”. Je kan er gewoon niet onderuit, en dat vind ik de grote kracht van de oefeningen. Dat is ook de grote kracht van andere psychofysieke activiteiten. (Master trainer Rots en Water)

Ik merk dat de ademhaling, in mijn lichaam, in een houding, dat die er voor zorgt dat er ontspanning komt, ergens. Terwijl, je kan een hele tijd dansen maar heel de tijd niet doorhebben dat je eigenlijk ergens gespannen bent. Maar ik kan wel in een houding liggen, en direct voelen van “oei, daar ben ik gespannen” of “er zit stress op mijn rug”, of “vandaag lukt het niet zo goed, ik zal niet zo goed dingen kunnen loslaten”. Bij yoga kan je gewoon meer ‘kijken’, er is meer bewustzijn bij, stap voor stap kijken, zodanig dat je ook de kans krijgt om te kijken. Je wordt je bewust van wat je doet, dat vind ik toch bij deze stijl [Iyengar yoga]. En het is dat dat er voor heeft gezorgd dat ik zelf stabieler geworden ben. (Tieneryoga- en dansdocente)

Wat ik geleerd heb, is dat ons lichaam ongelooflijk sensitief is. En dat het ook direct reageert op onze gedachtestroom. Wat je denkt, oordelen die je maakt, dat heeft direct een gigantische impact op je lichaam. Maar omgekeerd dus ook: wat je voelt, doet ook heel snel allerlei dingen in je hoofd. Uw gedachten, gevoelens en lichaamssensaties beïnvloeden elkaar continu. Maar dat is allemaal zo ongelooflijk subtiel, en je merkt het maar pas op als je helemaal, diep in de stilte gaat. (Mindfulness trainster)